Kunstmalerier

Kunstmalerier

Hvad er forskellen på kunstmalerier og malerier? Kunst!

Ordet kunst er afledt af begrebet kunnen/at kunne. Altså det at være i besiddelse af nogle faglige og håndværksmæssige færdigheder – eksempelvis kogekunst, elskovskunst og krigskunst.

Kunstmalerier må så være malerier udført af én med visse håndværksmæssige evner.

Men det holder jo ikke, det vi de fleste. Selv om lille Josephine Alexandra kommer hjem fra børnehaven med det mest henrivende forsøg på at gengive en ko på en mark, så er det – hendes håndværksmæssige evner til trods – ikke kunst. Og at Jonathan Olivers forsøg med en sav og en hammer i Skolefritidsordningen har udmøntet sig i en bordskåner, gør ikke denne til brugskunst.

Det vidste man allerede for flere hundrede år siden – altså at håndværksmæssig kunnen ikke er nok. Der skal også penge i spil: Derfor blev Raphael mere berømt end de fleste i sin samtid, ligeså Leonardo. Og hulemaleren fra Frankrig var nok også lidt tættere på en plads ved bålet i hulerne om natten.

Opfattelsen af kunstmalerier skrider hele tiden, og smag og behag er som bekendt helt individuel: Nogle er til moren, andre til datteren.

”Brølende hjort ved skovsø” var en gang god smag. Det er den stadig, hvis den er udført af en anerkendt kunstmaler. Eller hvis den har fået et lag kunst ovenpå af Asger Jorn: Så er det blevet et kunstmaleri og kommer på kunstmuseum.

Selv om nogle nok vil mene, at lille Josephine Alexandra kunne have gjort det lige så godt som Asger.

Måske er det i virkeligheden kunsten i kunstmalerier?